Γιατί κόκκινο; Γιατί πράσινο;

Όλη η αλήθεια πίσω από τον σηματοδότη

Γιατί κόκκινο; Γιατί πράσινο; Όλη η αλήθεια πίσω από τον σηματοδότηΤον συναντάμε σχεδόν παντού και περισσότερο στις πόλεις. Είναι απαραίτητος για την εύρυθμη κίνηση των οχημάτων, πεζών κλπ.  Τον ξέρουμε τρίχρωμο (πράσινο, πορτοκαλί κόκκινο) και μονόχρωμος (πορτοκαλί). Είναι ο σηματοδότης

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα χρώματα και από πού  προήλθαν;

Το parmpriz.gr ύστερα από εκτεταμένες έρευνές έχει την απάντηση και σας αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για τον  Σηματοδότη!!

 

Ο πρώτος σηματοδότης – χειροκίνητος εμφανίστηκε στο Λονδίνο το 1868 για να ρυθμίζει την κυκλοφορία από άμαξες , κάρα, πεζούς και ποδήλατα. Είχε τοποθετηθεί έξω από την βρετανική βουλή και λειτουργούσε με αέριο πράγμα που τον έκανε να εκραγεί!

 

Η επανεμφάνιση σηματοδότησης  μετά το συμβάν αυτό έγινε το 1910 στο Σικάγο με σηματοδότη που χρησιμοποιούσε τις λέξεις Σταματήστε και Προχωρήστε χωρίς φωτισμό. Αποτέλεσμα εικόνας για traffic light history

Το 1914 η Αμερικάνικη Εταιρεία Φωτεινών Σηματοδοτών τοποθέτησε ένα σύστημα σηματοδότησης χρησιμοποιώντας δύο χρώματα, κόκκινο και πράσινο, και έναν βομβητή για να προειδοποιεί για τις αλλαγές.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για traffic light historyΣτην συνέχεια εξελίχθηκε το σύστημα σηματοδότησης που πλέον χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα με την διασύνδεση των φαναριών κυκλοφορίας με ένα κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή διαχείρισης, φτάνοντας έτσι σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης.

 

Τα χρώματα του σηματοδότη προήλθαν σαν απόρροια της εξέλιξης της βιομηχανίας της εποχής εκείνης οπού το κόκκινο γενικά σηματοδοτούσε τον κίνδυνο (σταματήστε) και το πράσινο την ηρεμία, την ασφάλεια (συνεχίστε- προχωρήστε κλπ).

Τα χρώματα αυτά τα χρησιμοποιούσαν στο σιδηρόδρομο, τη ναυσιπλοΐα και σε πολλά εργοστάσια της εποχής, σε μετρητές και αλλά εργαλεία ένδειξής και παρακολούθησης της λειτουργίας τους.

Έτσι αφού ο τότε κόσμος ήταν εξοικειωμένος με αυτά, χρησιμοποιήθηκαν και στους σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας οδών.

 

Κόκκινο – έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος στο ορατό φάσμα των χρωμάτων , που σημαίνει ότι μπορείτε να το δείτε από μεγαλύτερη απόσταση απ’ ότι άλλα χρώματα. Συμβολίζει τον κίνδυνο και γενικά το σταμάτησε, δώσε προσοχή.

 

Πράσινο –  έχει ένα μέσο μήκος κύματος στο ορατό φάσμα των χρωμάτων και ξεχωρίζει ανάμεσα στο κόκκινο και το πορτοκαλί. Συμβολίζει την ηρεμία, την ασφάλεια και γενικά το προχωρήστε.

 

Πορτοκαλί(ανοιχτό)– έχει μήκος κύματος στο ορατό φάσμα των χρωμάτων μεγαλύτερο από το πράσινο και γίνεται εύκολα αντιληπτό από το οδηγό. Χρησιμοποιήθηκε για να προειδοποιεί για την επερχόμενη σηματοδότηση μια και την νύχτα ήταν περισσότερο αντιληπτό από το κόκκινο. Το πορτοκαλί(ανοιχτό) είναι ένα χρώμα που υποδηλώνει την προσοχή και γενικά συμβολίζει την προσοχή που πρέπει να δώσουμε σε κάτι.

 

Τώρα μάθατε την αλήθεια για τα χρώματα του σηματοδότη! Εσείς φροντίστε να οδηγείτε με ασφάλεια και να μην παραβιάζετε τις σημάνσεις ρύθμισης κυκλοφορίας.

Στην εταιρία μας αναλαμβάνουμε την επισκευή του αυτοκινήτου σας διαθέτοντας την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να είστε ασφαλείς.

 

Καλέστε για επισκευή ή αντικατάσταση στο 2310 90.54.53 και στο 6947 56.19.35.

Λύσεις για όλα τα οχήματα.

www.parmpriz.gr

#σηματοδότης  #χρώματα  #αυτοκίνητο #παρμπρίζ

 

Ετικέτες:

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.